Olimme tiistaina 8.11 kahden hengen voimin Turun Mainostiistaissa (ent. Mainostorstai) Logomossa kuuntelemassa alansa huippuja. Tässä päivän paras anti tiivistettynä:

  1. puhuja Gustaf Josefsson – Stop planning and start experimenting

Gustaf puhui siitä miten tällä hetkellä kohkataan, että asiat eivät ole koskaan kehittyneet näin nopeasti ja että ”we have never known as little about the future as we do today” (= emme ole koskaan tietäneet niin vähän tulevaisuudesta kuin tänään). Puhe oli siitä mielenkiintoinen, että Gustaf oli samanaikaisesti samaa mieltä lainauksen kanssa ja toisaalta taas eri mieltä. Hän korosti, että aikojen alusta saakka uudet keksinnot ovat radikaalisti muuttaneet ihmisten elämiä, työtapoja sekä ajattelutapaa. Tällä hetkellä kuitenkin tekniikka kehittyy niin nopeasti ja maailman on vallannut monet alustat ja ilmiöt, joista ei edes tiedetty 10 vuotta sitten. Kehitys on ollut eksponentiaalista erityisesti tietokoneiden muistin ja tehokkuuden kasvussa. Yksi syy, miksi nimenomaan pitäisi hyväksyä Lean innovation- tyyppistä ajattelutapaa tuottaen nopeasti markkinoille testiversioita ja kehittäen tuotteita nopeassa syklissä on se, että jos jotakin tekniikkaa hioo autotallissaan 8 vuotta kunnes se on varmasti täydellinen – saattaa se julkistushetkellään olla jo vanhentunutta. Gustaf ei kuitenkaan puhunut pelkästään starupeista tai IT alan yrityksistä – Gustafin minulle tärkein viesti oli se, että alasta ja henkilöstä riippumatta ihmisten pitäisi ottaa sama asenne elämään. Ihmisten pitäisi kokeilla asioita ja nähdä elämää – kehittää itseään jatkuvasti asioilla, jotka eivät edes liity työelämään. Jossittelu ja ”sitten eläkkeellä voin…”-tyyppinen ajattelutapa ei tuota tuloksia tai mielihyvää.

2. puhuja Ossi Ahto – Brändin rakennus digitaalisella aikakaudella

Ossi vastaa Googlen ja Youtuben toiminnasta Suomen kamaralla ja hänen puheensa keskittyikin pitkälti kuluttajamarkkinoilla hyödynnettäviin digimarkkinoinnin keinoihin sekä ostopolkujen rakentamiseen ja kosketuspisteiden tunnistamiseen. Ossi korosti, että mainontaa ja markkinointia pitää rakentaa ostopolun jokaiseen vaiheeseen, eikä hypätä kyytiin vasta silloin kun asiakas on jo oston loppusuoralla – tällöin prosessi ei ole omassa hallinnassa. Myös ostotapahtuman jälkeinen markkinointi on tärkeää, ja erityisesti brändin antama vaikutelma saattaa olla ratkaiseva tekijä siinä, jääkö asiakas kertakuluttajaksi, vai tuleeko hänestä brändin lojaali asiakas.

3. Puhuja Tommi Lähde – The Story of the Other Danish Guy – Mitä tekisit, jos et voisi epäonnistua?

Ehkäpä päivän viihdyttävimmästä annista vastasi Tommi Lähde, jonka puheenvuorosta leijonanosa keskittyi hänen ja yhtiökumppani Masan matkaan New Yorkissa  – isossa osassa tarinaa oli Masan takamus, joka alkoi hiertämään ensimmäisellä aamulenkillä ja ongelmat värittivät koko loppu matkaa. Long story short, he päättivät yhteisen ammattihistoriansa valossa perustaa uuden yrityksen The Other Danish Guyn, joka myy siis hiertämättömiä miesten alushousuja kierrätettävässä muovitölkissä… Kuulostaako oudolta? Sitä se vähän onkin. Mutta, Tommi ja Masa olivat tieneet jo hetken, että he haluavat yhteisen yrityksen jonka brändiä voi viedä eteenpäin. Kun idea ei syttynyt suoraan, he asettivat kriteereitä uudelle yritykselle, jotka sen ainakin tarvitsisi täyttää;

  1. Ala ja tuote pitää olla sellainen, jossa brändin arvolla on vaikutus
  2. Ala ei saa olla kovasti hintasäädelty tai muuten valvottu viranomaisten toimesta
  3. Tommin omin sanoin kaksi kärpäsen keskittymistaidoilla varustettua miestä haluavat FMCG (Fast Moving Consumer Goods) alalle, eli alan pariin, jossa tuotteet liikkuvat nopeasti ja ostopäätökset tehdään vaivatta.

Kaikki nämä kriteerit kohtasivat maagisella tavalla Masan takamuksen takia ja The Other Danish Guy brändi on syntynyt. Mitä tulee itse Tommin esityksen aiheeseen; ”mitä jos et voisi epäonnistua” – puhe ei sinällään siihen mielestäni kauheasti ottanut kantaa koska päällisin puolin en saanut Tommin tarinasta irti sitä hätkähdyttävää hetkeä jolloin he epäonnistuivat ja vastoinkäymisistä huolimatta jatkoivat rohkeasti unelmien tavoittelua. Viihdyttävä esitys kuitenkin oli, ja brändistä on saatu todella mielenkiintoinen ei pelkästään tarinankerronnan avulla vaan mm. erilaisella pakkauksella ja ehkäpä epätyypillisillä markkinointitempauksilla kuten Kölnin Gay Pride paraatin pääsponsorina olemisella sekä kilpa-autoilua sponsoroimalla, jonka kautta brändin nimi pääsi uuteen Gran Turismo pelin default-auton kylkeen.

4. Puhuja Hannu Uotila – Videotutkimus tuo tulokset iholle!

dsc_0026Hannun puhe ja Sailerin yrityskonsepti on todella mielenkiintoinen. He käyttävät apunaan videografiaa, eli tekevät tutkimusta videoimalla käytöstä, sekä videoimalla asiakashaastatteluja, joista kakun päälle kootaan vielä markkinointiin tai henkilöstön sitouttamiseen ja koulutukseen käytettävä video. Hannun mielestä videografiaa hyödyntämällä pääsee paremmin asiakkaan iholle ja saa syvempää ja laadukkaampaa dataa kuin pelkillä kirjallisilla tutkimuksilla. Videot ovat myös huomattavasti miellyttävämpiä seurata kuin lukea 20 sivun tutkimus pumaskaa.  Näimme lyhyen otteen mm. SmartCartille tehdystä projektista; SmartCart on siis äly-ostoskärry johon on kiinnitetty tabletin omainen vehje kärryn etuosaan. Älykärryt mm. kertovat kaupassa olevista senhetkisistä tarjouksista, antavat reseptiehdotuksia, näyttävät ruokakaupan pohjapiirroksen (eli kartan siitä, missä kaikki tuotteet sijaitsevat), mutta se myös tallentaa käyttäjän liikkumisen kaupassa, jotta pystytään näkemään millä tavalla asiakas liikkuu minkänkin hyllyjen välillä ja jäävätkö esim. tietyt käytävät kokonaan kulkematta. Hannun ja yrityksensä Sailerin projekti oli kuvata GoPro (tai vastaavilla) kameroilla muutamien asiakkaiden (antoivat luvan) käyttäytymistä kaupassa ja jälkeenpäin haastatella heitä kokomuksistaan videolla. Me näimme mainos-version videosta, joten negatiiviset kommentit jäivät meiltä piiloon mutta kehuja sai mm. karttaosio sekä se, että mieshenkilöä kiinnosti kaupassakäynti enemmän kun siihen liittyi lelu.

Hannun ja Sailerin tavoitteena on saada videografia jokaiseen asiakastutkimukseen mukaan edes yhtenä osana, ja toimia sekä suomalaisten että kansainvälisten huippubrändien kanssa.

5. Puhuja Kari Korkiakoski – Asiakaskokemus – onko se uusi brändi vai markkinointi?

Kari pääsi puheessaan koskemaan ehkäpä yhteen tämän hetken kuumimmista markkinoinnin buzz sanoista: asiakaskokemus. Kari korosti, että vaikka tällä hetkellä kaikki kohkaavat asiakaskokemuksesta, ei se suinkaan ole uusi juttu. Jo 1950 luvulla julkaistiin ammattijulkaisuja, joissa korostettiin asiakaskokemuksen tärkeyttä – viimeisen parin kymmenen vuoden aikana kuitenkin asiakaskokemus on hukkunut jonnekin digiviidakkoon. Kari kertoi, että monelle yrityspäättäjälle asiakaskokemus on jotakin eteeristä höttöä, jota ei voi mitata tai asettaa euromääräiseksi arvoksi. Erilaisten asiakas segmentointien ja kokemusmittarien avulla ollaan kuitenkin pystytty mm. tutkimaan sitä, miten vaikkapa Lego yrityksen asiakkaiden keskimääräinen kulutus vaihtelee, jos asiakas on brändin suosittelija, arvostelija tai neutraali asiakas. Tarkat luvut lipsahtivat mielestäni mutta meni suurin piirtein näin: neutraali asiakas kuluttaa x euroa, sanotaan vaikkapa 100e joulun aikaan, brändin arvostelija vain 70e ja brändin suosittelija 130e. Jos luvut tuntuvat tässä vielä pieniltä, saatiin tutkimusta vietyä eteenpäin niin, että brändin suosittelijan tuovat suositteluasiakkaat käyttivät hekin keskiarvoa enemmän euroja asioidessaan, kun taas brändin arvostelijoiden takia menetettiin myyntiä potentiaalisilta asiakkailta. Samat periaatteet eivät pelkästään päde kuluttajamarkkinoilla, vaan myös b2b kaupan puolella. Erilaisten tutkimusten perusteella osataan arvioida tarkastikin sitä, että jos asiakastyytyväisyys kasvaa vaikkapa 5% se tuottaa tietyn määrän enemmän liikevaihtoa. Tämän lisäksi, kun asiakaspoistuma on pienempi, säästyy resursseja vuotavan perälaudan paikkaamisesta.

Kari korosti, että uusilla digitaalisilla ratkaisuilla kuten automaattisilla tuote-ehdotuksilla tai vaikkapa kotisivujen chateilla ja verkkokaupassa ostajan tiedot muistamalla voimme helpottaa asiakkaan myyntikokemusta. Joskus kuitenkin digitaaliset ratkaisutkin vain vaikeuttavat ja sekoittavat soppaa. Henkilökunnan motivoimisessa pitäisi palkita huippumyyjien lisäksi myös huippuasiakaspalvelijat – 1/3 asiakaskokemuksen parantamista on tekniikkaa ja prosesseja, 2/3 tunnetta ja tahtotilaa.

Huh! Toivottavasti joku jaksoi lukea loppuun asti:) Pahoittelen huonolaatuisia ja pimeitä kuvia… Kiitos myös Mainostiistain moderaattorille Maria Veitolalle, josta paljastui ainakin itselleni uusi lähestyttävä ja maanläheinen puoli.